Beste infrarood thermometer 2024
10 januari 2024 

Beste infrarood thermometer 2024

Een infrarood thermometer is in staat om de temperatuur van een object contactloos te meten. Dit kan in verschillende situaties heel handig van pas komen. Denk aan het controleren van kooktemperaturen. Of voorwerpen die lastig te bereiken zijn. Maar wat is nou de beste infrarood thermometer? Ik testte er tien uit en maakte hier uiteindelijk een top 4 van!

Samenvatting beste infrarood thermometer (top 4)

Heb je geen tijd of zin om de hele blog door te lezen? Hieronder vind je een samenvatting! Bij het samenstellen van deze lijst met beste infrarood thermometers heb ik vooral gelet op de volgende punten: het temperatuurbereik, de meetsnelheid, de optische verhouding, ratio, prijs en reviews. 

beste infrarood thermometer

Strex digitale infrarood thermometer

Een infrarood thermometer die wat mij betreft zeker door kan als beste infrarood thermometer is de Stres infrarood thermometer. Met een meetbereik van -50°C tot +550°C en een ratio van 12:1 kun je de infrarood thermometer in veel verschillende situaties gebruiken. 

Dankzij de contactloze meting en het gebruik van infrarood laser, geeft de infrarood thermometer niet alleen een nauwkeurige meting, maar ook heel snel. In een halve seconde wordt de temperatuur weergegeven. Super snel dus! 

Het display is overigens digitaal en heel duidelijk af te lezen. Dit komt volgens mij vooral omdat het scherm zelf lichtblauw gekleurd is, waardoor de zwarte cijfers goed opvallen. Ook is de infrarood thermometer vrij compact en ook licht, waardoor je het makkelijk opbergt en meeneemt. Kortom, of je nu gaat koken of werken in de werkplaats, de Strex Digitale Infrarood warmtemeter is een goede optie!

Eigenschappen infrarood thermometer

 • Meetbereik: -50 tot 550 graden Celsius
 • Werkt op: twee AAA batterijen
 • Meettijd: 0,5 seconde
 • Ratio: 12:1
 • Extra: automatische uitschakelfunctie, snelle meting

beste infrarood thermometer

Jackmend infrarood thermometer

Ook de Jackmend infrarood thermometer is een goed voorbeeld van een goede infrarood thermometer. Of volgens velen de beste infrarood thermometer. Zowel voor professioneel gebruik of thuisgebruik. De infrarood thermometer heeft een meetbereik van -50 tot 400 graden celsius. Verder geeft ook deze infrarood thermometer nauwkeurige metingen binnen een halve seconde. 

De infrarood thermometer is ook geschikt voor grotere oppervlakten, omdat het over een aluminium legering en een ratio van 12:1 beschikt. Een ander groot voordeel aan de infrarood thermometer is de aanpasbare emissiviteit. Wat X

Ook is het kleuren display makkelijk af te lezen. Zelfs als het wat donkerder is. Als laatste vind ik ook het ontwerp van de infrarood thermometer handig. Het gaat namelijk  (net als de thermometer hierboven) om een pistooldesign, waardoor je het makkelijk in je hand vasthoudt. Kortom, als je op zoek bent naar de beste infrarood thermometer, dan is de Jackmend thermometer een goede overweging! 

Eigenschappen infrarood thermometer

 • Meetbereik: -50 tot 400 graden Celsius
 • Werkt op: twee AAA batterijen (meegeleverd)
 • Meettijd: 0,5 seconden
 • Ratio: 12:1
 • Extra: automatisch uitschakelfunctie, aanpasbare emissiviteit, 

beste infrarood thermometers

DynaBright infrarood thermometer

Ook de Dynabright infrarood thermometer hoort zeker thuis in deze lijst met beste infrarood thermometers. Het heeft ook weer een pistooldesign, waardoor je het makkelijk vasthoudt en een ratio van 12:1, waardoor het nauwkeurige metingen verricht op zowel kleine als grotere objecten. 

Verder heeft de infrarood thermometer een bereik van -50 tot 380 graden celcius. Iets later dus dan de infrarood thermometers hierboven. Eén van de meest opvallende kenmerken van deze infrarood thermometer is de reactietijd. De thermometer meet binnen ≤500 milliseconden, waardoor je onwijs snel kunt meten. 

De ingebouwde laser biedt verder precisie bij het richten op het exacte meetpunt. Dit maakt het meten aanzienlijk makkelijk. Verder is het multifunctionele ontwerp geschikt voor verschillende toepassingsvormen. Denk aan het controleren van kooktemperaturen tot het inspecteren van HVAC-systemen en meer. Ook weer een aanrader dus!

Eigenschappen infrarood thermometer

 • Meetbereik: -50 tot 380 graden Celsius
 • Werkt op: 9V batterij (meegeleverd)
 • Meettijd:
 • Ratio: 12:1
 • Extra: laserstraal voor nauwkeurige metingen

beste infrarood thermometer

Protools infrarood thermometer (beste goedkope infrarood thermometer)

Als je op zoek bent naar de beste infrarood thermometer, is deze Protools infrarood thermometer zeker een goede optie! Het gaat net als de andere infrarood thermometers weer om een contactloze digitale laser met een eenvoudig ontwerp. Ondanks de lage prijs, lever je niet in op kwaliteit

Het meetbereik is wel iets lager, namelijk maximaal 330 graden. Maar het blijft geschikt voor het meten van elektrische verbindingen, motor delen, airconditioning, lampen en kookoppervlakken. Zelfs het meten van hete buizen vormt geen probleem voor deze infrarood thermometer.

Met een respons tijd van slechts 500 milliseconden, een compact ontwerp en een lichtgewicht is dit hulpmiddel zowel snel als handig in gebruik. Kortom, voor wie op zoek is naar een infrarood thermometer dat goed presteert zonder al teveel te investeren, biedt deze contactloze digitale laser infrarood thermometer een goede prijs-kwaliteitverhouding. 

Eigenschappen infrarood thermometer

 • Meetbereik: -50 tot 330 graden Celsius
 • Werkt op: twee AAA batterijen (meegeleverd)
 • Meettijd:
 • Ratio: 12:1
 • Extra: goede prijskwaliteit verhouding

beste infrarood thermometer

Wat zijn infrarood thermometers?

Infrarood thermometers worden ook wel IR-thermometers genoemd. Makkelijk gezegd is een infrarood thermometer een meetinstrument om de temperatuur van een object te gemeten. Zonder dat je hierbij fysiek contact hoeft te maken. 

Infrarood thermometers werken namelijk door infrarood straling te detecteren die wordt uitgezonden door het oppervlak van het object. Gevolgd door het omzetten van deze infrarode straling in een temperatuurmeting. De hoeveelheid opgevangen straling bepaald de temperatuur. 

Deze thermometers worden vaak gebruikt in diverse toepassingen, zoals industriële processen, voedselbereiding, medische doeleinden, HVAC-systemen (verwarming, ventilatie en airconditioning) en zelfs voor het meten van de temperatuur van elektronica en auto's.

Hierdoor kunnen infrarood thermometers handig van pas komen om temperaturen te meten op moeilijk bereikbare of gevaarlijke locaties. Om die reden worden infrarood thermometers ook vooral gebruikt in situaties waar traditionele thermometers die wel contact maken niet haalbaar zijn. Je lichaamstemperatuur meten is niet mogelijk. 

beste infrarood thermometer

Hoe werkt een infrarood thermometer?

Makkelijk en kort uitgelegd heeft een goede infrarood thermometer een lens die de infraroodstraling opvangt en doorgeeft aan een detector. Deze detector vertaalt de opgevangen straling naar een elektrisch signaal, dat vervolgens wordt omgezet in een temperatuurweergave op het display van de thermometer. Hieronder leg ik de werking van een infrarood thermometer wat uitgebreider uit:

Stap 1. infraroodstraling detectie

Het proces begint wanneer een infraroodthermometer op het te meten object wordt gericht. Alle objecten met een temperatuur boven het absolute nulpunt zenden infraroodstraling uit in de vorm van warmtestraling. 

Stap 2. Infrarooddetector

De infrarood thermometer vangt deze infrarood straling via een optische lens. Achter deze lenszit een infrarood detector. Meestal wordt dit een thermopile genoemd. Dit apparaat zet de ontvangen infraroodstraling om in een elektrisch signaal.

Stap 3. Signaalverwerking

Het elektrische signaal wordt vervolgens  in de infrarood thermometer verwerkt doormiddel van ingebouwde elektronica. Deze elektronica interpreteert het signaal en vertaalt het naar een temperatuurmeting.

Stap 4 . Temperatuurweergave

De gemeten temperatuur wordt weergegeven op het display van de infraroodthermometer. De meeste moderne infrarood thermometers hebben een digitaal display, waarop de temperatuur direct wordt afgelezen. Dit zijn nauwkeurige metingen.

beste infrarood thermometer

Waarop letten infrarood thermometer kopen?

Een infrarood temperatuurmeter kan dus handig van pas komen om de temperatuur van een object te meten wanneer fysiek contact niet mogelijk is. Bij het kopen van een infraroodthermometer zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Onderstaande factoren heb ik ook meegenomen tijdens het samenstellen van deze lijst met beste thermometers. 

Nauwkeurige meting

Controleer de nauwkeurigheidsspecificaties van de infrarood thermometer. Om dit te controleren kun je naar de reviews kijken maar ook naar de ratio. De ratio van een infrarood thermometer, ook bekend als de D:S-verhouding, geeft aan hoe groot het oppervlak is dat gemeten wordt in verhouding tot de afstand van de thermometer tot dat oppervlak. Een hogere ratio biedt voordelen bij het meten van temperaturen van kleine objecten vanaf een grotere afstand, omdat het een nauwkeuriger gemiddelde van het oppervlak kan nemen zonder dat het dicht bij het object hoeft te zijn.

Meetbereik infrarood thermometer

Zorg ervoor dat het meetbereik van de thermometer geschikt is voor jouw toepassingen. Sommige thermometers hebben een beperkt bereik, terwijl andere geschikt zijn voor een breed scala aan temperaturen. Let hierbij ook op de reactietijd van de infraroodthermometer. Een snelle reactietijd is handig als je snel en efficiënt temperaturen wilt meten.

Emissiviteit instellingen

Op sommige infrarood thermometers kun je een zogeheten emissiviteit in stellen. Dit is belangrijk omdat verschillende oppervlakken verschillende emissiviteits waarden hebben. Wat natuurlijk van invloed kan zijn op het kunnen uitvoeren van een nauwkeurige meting. 

Display en gebruiksgemak

Wat ik ook zou controleren is het display van de infrarood thermometer display. Een verlicht display kan handig zijn als je verwacht dat je het meetinstrument ook gaat gebruiken in donkere omgevingen. Ook is het belangrijk om te controleren of de bediening van de thermometer een beetje eenvoudig gaat. 

Extra functies

Sommige infrarood thermometers hebben een aantal handige extra functies. Denk hierbij aan alarm functies, geheugenopslag of instelbare emissiviteit. Overweeg of deze functies voor jou nuttig zijn.

Optische verhouding

De optische verhouding bij infrarood thermometers verwijst naar de verhouding tussen de hoeveelheid infraroodstraling die door het object wordt uitgezonden en de hoeveelheid straling die door de thermometer wordt opgevangen. Dit is een belangrijke factor voor de

Prijs-kwaliteitverhouding

Vergelijk verschillende modellen op basis van prijs en kwaliteit. Kies een infraroodthermometer die voldoet aan jouw behoeften en budget, en die een goede prijs-kwaliteitverhouding biedt. 

beste infrarood thermometer

Is een infrarood thermometer betrouwbaar?

Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat infrarood thermometers betrouwbaar zijn om oppervlaktetemperaturen te meten. Maar het is wel belangrijk om enkele overwegingen in gedachten te houden om ervoor te zorgen dat de infrarood thermometer een betrouwbare meting voltooid:

Juiste gebruik voor nauwkeurige metingen

Zorg ervoor dat de infrarood thermometer goed wordt gebruikt. Precies volgens de instructies van de fabrikant. Hierbij moet je denken aan het richten van het apparaat op het juiste oppervlak en het hanteren van de juiste afstand tot het doel voor de meest nauwkeurige meting. 

Omgevingsfactoren

Omgevingsfactoren zoals luchtstromen, vochtigheid en reflectiviteit van het oppervlak kunnen de metingen beïnvloeden. Zorg ervoor dat de omgeving waarin de meting wordt uitgevoerd stabiel is en geen invloed heeft op de nauwkeurigheid van de metingen.

Emissiviteit instellingen

Sommige infrarood thermometers hebben instellingen voor emissiviteit, die kunnen worden aangepast op basis van het materiaal van het oppervlak dat wordt gemeten. Het is belangrijk om de juiste emissiviteitswaarde in te stellen voor het meest nauwkeurige resultaat.

beste infrarood thermometer

Relevante bronnen

Misschien ook interessant

Onze Interline Infraroodsauna's

Interline Ruby 1-persoons 2.0

Interline Ruby 1 persoons

Klein, compact en duurzaam. De Interline Ruby 1 persoons sauna is geschikt voor iedereen die heerlijk thuis wilt genieten
Interline Ruby 2-persoons

Interline Ruby 2 persoons

Samen genieten! Toch liever samen genieten, ga dan voor de 2 persoons infrarood sauna
Interline Ruby 2-persoons hoekmodel

Interline hoekmodel

Nog een mooie hoek over in het huis? dan is het interline hoekmodel de perfecte keuze