Hoe werkt infrarood verwarming?
01 januari 2024 

Hoe werkt infrarood verwarming?

Infraroodverwarming is een moderne en efficiënte vorm van verwarming. Deze manier van verwarmen wint vooral snel aan populariteit vanwege alle voordelen die het heeft ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen. Maar hoe werkt infrarood verwarming nou eigenlijk precies? In deze blog leggen we het je op een snelle en simpele manier uit!

Liever meteen naar onze favoriete infrarood producten die we afgelopen jaar getest hebben? Bekijk dan deze pagina: Beste infrarood producten. 🔥

Wat is infraroodstraling?

Om te begrijpen hoe infraroodverwarming werkt, is hat eerst goed om te begrijpen wat infrarood verwarming en infrarood straling nou precies is. Bij infrarood straling wordt er namelijk geen gebruik gemaakt van luchtcirculatie, maar van infrarood straling om een ruimte te verwarmen.

Hierbij is infrarood straling een vorm van elektromagnetische straling. Net als zichtbaar licht en radiogolven. Het is onzichtbaar voor het menselijk oog, maar het produceert warmte wanneer het in contact komt met een oppervlak. 

Deze manier van verwarmen is zeker in goed geïsoleerde huizen heel populair, omdat de infrarood stralen veel zuiniger zijn. Maar ook in niet goed geïsoleerde huizen bespaar je vaak aanzienlijk op je energie rekening. Onderaan deze blog delen we onze favoriete infrarood producten die we afgelopen jaar getest hebben!

hoe werkt infrarood verwarming

Hoe werkt infrarood verwarming?

Infrarood verwarming werkt door elektrische energie om te zetten in infraroodstraling. Wat op zijn beurt weer warmte genereert zodra het in contact komt met oppervlakken en objecten. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe infrarood verwarming werkt:

Stap 1. Omzetting van elektrische energie

Het verwarmingselement in een infrarood verwarmingssysteem is meestal gemaakt van materiaal dat een hoge weerstand heeft. Denk hierbij aan een metalen spoel. Dit wordt elektrisch verwarmd en deze elektrische energie wordt vervolgens omgezet in warmte-energie.

Stap 2. Uitzending van infrarood straling

Nadat de elektrische energie is omgezet in warmte energie, moet dit natuurlijk ook worden uitgestraald. Dit gebeurt zodra het verwarmingselement in de infrarood verwarming is opgewarmd. Deze elektromagnetische velden hebben een golflengte langer dan die van zichtbaar licht, maar korter dan die van microgolven.

Stap 3. Doorgifte van stralingswarmte

De uitgezonden infraroodstraling beweegt door de lucht en zal uiteindelijk contact maken met oppervlakten en objecten in de buurt. In tegenstelling tot traditionele verwarming systemen, wat lucht verwarmt en vervolgens verspreid, warmen infrarood panelen direct de objecten op die het raakt. Niet de lucht in de ruimte, want infrarood verwarming maakt geen gebruik van luchtcirculatie.

Stap 4. Absorptie van straling

Wanneer infrarood straling in contact komt met een oppervlak of object (bijvoorbeeld een mens), wordt een deel van de infrarood straling geabsorbeerd en omgezet in warmte. Dit proces verwarmt de objecten, zoals meubels, muren, vloeren en mensen, die op hun beurt warmte afgeven aan de omringende lucht. Infraroodstraling verwarmt dus direct objecten.

Stap 5. Verspreiding van warmte

De verwarmde objecten geven op hun beurt warmte af aan de omringende lucht, waardoor een gelijkmatige en comfortabele temperatuur in de ruimte ontstaat. Dit zorgt voor een aangename en efficiënte verwarmingservaring zonder dat er luchtcirculatie nodig is.

hoe werkt infrarood verwarming

Voordelen van infraroodverwarming

Infrarood verwarming heeft meerdere voordelen ten opzichte van (alleen) het gebruiken van de centrale verwarming. Hieronder hebben we alle voordelen op een rijtje gezet!

1. Efficiëntie infrarood verwarming

Infrarood verwarming wordt steeds populairder omdat het gezien wordt als een efficiënte manier van ruimtes te verwarmen. Dit heeft vooral te maken met de manier van warmte afgifte. Het infrarood paneel richt zich direct op het verwarmen van objecten en mensen. In plaats van op de lucht verwarmen. Wat veel meer energie kost en bovendien ook delen van een ruimte verwarmt dat helemaal niet nodig is. 

2. Minder energie nodig

Een groot voordeel aan infrarood verwarming is dat je minder energie hoeft te verbruiken. Gezien de efficiënte manier van verwarmen (wat ik hierboven ook al aangaf). Wanneer je gebruik maakt van traditionele radiatoren of elektrische verwarming zonder infrarood, kan de warmte makkelijk verloren gaan. Een infrarood paneel daarentegen is een manier van elektrische verwarming waarbij elektriciteit direct omgezet wordt in warmte en vervolgens uitgestraald. Dit zorgt voor minder energieverlies. 

Misschien interessant: Wat verbruikt een infrarood verwarming

3. Comfort infrarood verwarming

Een ander voordeel aan de efficiëntie van infrarood verwarming is de gerichte warmte die het afgeeft. De infrarood panelen verwarmen niet de lucht, maar objecten en mensen waardoor je ook direct de warmte voelt. Je hoeft dus niet eerst te wachten tot dat de ruimte warm is. Dit maakt het een goede keuze voor ruimtes die snel verwarmd moeten worden.

infrarood verwarming

4. Snelle warmte infrarood straling

Infrarood verwarming staat ook bekend om het vermogen snel op te warmen. Zeker als je het vergelijkt met traditionele verwarming systemen. Dit komt bijvoorbeeld handig wanneer je buiten zit en het koud is. Je zet het infrarood paneel aan en binnen no time is het lekker warm. Zonder te hoeven wachten op het opwarmen van de hele ruimte.

5. Zonachtige warmte infrarood verwarming

Infrarood verwarming wordt vaak vergeleken met de natuurlijke warmte van de zon. Je wordt tenslotte direct blootgesteld aan een lekkere warme straling. Dit zorgt vaak voor een aangename en natuurlijke warmte ervaring.

6. Veelzijdigheid infrarood verwarming

Een ander voordeel die wij zelf in infrarood verwarming zien is het feit dat je infrarood verwarming op allerlei manieren kunt inzetten. Zo kun je infrarood panelen gebruiken in woningen en kantoren. Maar bijvoorbeeld ook op terras of in de serre. Zelfs in de gezondheidszorg worden infrarood verwarmingen ingezet. Later in de blog vertel ik meer over de verschillende toepassingsvormen van infrarood verwarming. 

hoe werkt infrarood verwarming

Verschil korte golf infrarood en lange golf infrarood

Aan het begin van deze blog gaf ik antwoord op de vraag 'Hoe werkt infrarood verwarming?'. Maar het is misschien ook interessant om te weten wat nou het belangrijkste verschil is tussen korte golf infrarood en lange golf infrarood straling. Het heeft tenslotte invloed op de toepassing van het infrarood paneel. 

Korte golf infrarood verwarming

Korte golf infrarood verwarming zendt infraroodstraling uit met een golflengte tussen 0,76 en 1,5 micron. Het heeft een hogere energie-inhoud en dringt dieper door in de huid en weefsels. Hierdoor kan het diepere lagen van de huid verwarmen en bijvoorbeeld ook voor therapeutische doeleinden gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan spierpijn of blessures.  

Daarnaast worden korte golf infrarood panelen ook vaak gebruikt in commerciële en industriële toepassingen. Bijvoorbeeld in de vorm van terrasverwarmers, verwarming van grote open ruimtes, industriële droogsystemen en infrarood saunakachels. Een eigenschap van korte golf infrarood verwarming is namelijk ook dat het snel opwarmt en direct warmte kan afgeven.  

Lange golf infrarood verwarming

Lange golf infrarood verwarming daarentegen zendt infraroodstraling uit met een golflengte tussen 2 en 10 micron. Deze vorm van infraroodstraling heeft minder energie en dringt daarom ook minder diep door in de huid en weefsels. Het verwarmt voornamelijk oppervlakken en objecten. 

Lange golf infraroodverwarming wordt vaak gebruikt in residentiële toepassingen, zoals binnen verwarming, vloerverwarming en infraroodpanelen voor woningen. Het wordt over het algemeen als energiezuiniger en kosten effectiever gezien voor algemeen gebruik. 

hoe werkt infrarood verwarming

In welke situatie is infrarood verwarming geschikt?

Er zijn verschillende soorten infrarood panelen die ook in verschillende situaties gebruikt kunnen worden. Van residentiële en commerciële toepassingen tot speciale gebieden zoals serres en gezondheidszorginstellingen. Het kan allemaal! 

Infrarood panelen in woning

Infraroodverwarming is een populaire keuze geworden voor woningen. Dit komt vanwege de vele voordelen die deze vorm van infrarood verwarming biedt. Zo kan het gebruikt worden als hoofdverwarming, infrarood vloerverwarming en als aanvullende verwarming op de vaste verwarming. Maar je hebt bijvoorbeeld ook infrarood spiegels. 

Infrarood panelen in kantoor

Ook in kantoren kan infrarood verwarming gebruikt worden. Door de gerichte warmteafgifte kunnen individuele temperatuurvoorkeuren worden aangepast, terwijl de snelle opwarmtijd ervoor zorgt dat ruimtes snel op een comfortabele temperatuur worden gebracht. Zonder dat je dit terugziet komen op je energie rekening. De investering kan wat hoger zijn, maar uiteindelijk verdient het zich dik terug! 

Infrarood panelen in serres

Voor serres biedt infraroodverwarming een ideale oplossing om de temperatuur te regelen. Zeker wanneer de serre later is aangebouwd en niet aangesloten is op de hoofverwarming. Bovendien kunnen de infrarood panelen ook zorgen voor een goed groeiklimaat voor eventuele planten die er staan. De warmteafgifte van het infrarood paneel kan worden gericht op specifieke plantzones, waardoor de groei wordt gestimuleerd en het risico op vorstschade wordt verminderd.

Infrarood panelen op terras

Op terrassen en buitenruimtes biedt infraroodverwarming ook een comfortabele warmtebron. En deze hoeven niet per se op 'echte' horeca terrassen gebruikt te worden. Je kunt infrarood panelen ook in je eigen tuin of balkon zetten. Op die manier trek je warme zwoele zomeravonden lekker door! Zonder eerder naar binnen te hoeven vanwege de kou. Bovendien gaat er niets boven een drankje drinken in de tuin, terwijl de eerste zonnestralen opkomen. 

Infrarood panelen in gezondheidszorg

In de gezondheidszorg wordt infrarood verwarming ook steeds vaker gebruikt. En dan vooral voor therapeutische doeleinden, zoals het verlichten van spier- en gewrichtspijn, het bevorderen van de bloedsomloop en het versnellen van het genezingsproces. Deze technologie wordt vaak toegepast in fysiotherapiepraktijken, wellness centra en revalidatiecentra. 

hoe werkt infrarood verwarming

Beste infrarood kachel

Ben je na het lezen van deze blog benieuwd wat nou de beste infrarood verwarming is? Wij hebben dit een tijdje gelezen uitgezocht door verschillende soorten infrarood panelen te testen. Uiteindelijk hebben we hier een 'Beste infrarood verwarming (kachel)' top 5 van gemaakt.

beste infrarood verwarming

Beste infrarood panelen badkamer

Ben je specifiek op zoek naar goede infrarood warmtepanelen voor in de badkamer? Die dus zowel compact als waterbestendig moeten zijn? Ook dit hebben wij uitgetest door verschillende populaire infrarood verwarmingen te testen. In onze 'Beste infrarood verwarming badkamer' blog. 

hoe werkt infrarood verwarming

Beste infrarood terras verwarmers

Ook buiten kan infrarood verwarming handig van pas komen. Bijvoorbeeld als terras verwarmer, zodat je tijdens koelere zomeravonden of zelfs in de winter lekker buiten kunt blijven zitten. De infrarood warmte houdt je lekker warm. In onze 'Beste infrarood terrasverwarming' blog, laten we onze favorieten zien.

hoe werkt infrarood verwarming

Beste infrarood lamp

Een infrarood lamp voor thuis kan heel handig van pas komen als je last hebt van spierpijn of gewrichtspijn. Maar ook als je gewoon toe bent aan wat ontspanning. Infrarood verwarming werkt namelijk tot diep in de huid en weefsels, waardoor je ontspant en bepaalde klachten verminderen. In onze 'Beste infrarood lamp' blog, laten we onze favoriete infrarood lampen zien. 

beste infrarood lamp

Beste infrarood spiegel

Een spiegel met infraroodverwarmingspanelen kan super handig zijn in je badkamer. Niet alleen omdat verwarmen met infrarood een energie efficiënte manier van verwarmen is, maar ook omdat het veel ruimte bespaard en er bovendien ook nog chique uitziet. In onze Beste infrarood spiegel blog geven we aan aantal goede voorbeelden van infrarood spiegels die wij afgelopen jaar getest hebben!

beste infrarood spiegel

Relevante studies

Onze blogs met favoriete infrarood producten

Onze Interline Infraroodsauna's

Interline Ruby 1-persoons 2.0

Interline Ruby 1 persoons

Klein, compact en duurzaam. De Interline Ruby 1 persoons sauna is geschikt voor iedereen die heerlijk thuis wilt genieten
Interline Ruby 2-persoons

Interline Ruby 2 persoons

Samen genieten! Toch liever samen genieten, ga dan voor de 2 persoons infrarood sauna
Interline Ruby 2-persoons hoekmodel

Interline hoekmodel

Nog een mooie hoek over in het huis? dan is het interline hoekmodel de perfecte keuze