Verbruik infrarood verwarming
14 januari 2024 

Verbruik infrarood verwarming

Eén ding is zeker waar; het gebruik van een infrarood verwarming is vele malen zuiniger dan conventionele verwarming. Maar wat is het precieze verbruik van infrarood verwarming? Wij leggen het je graag kort uit in deze blog! Inclusief een handige rekensom. 

Hoeveel verbruikt een infrarood verwarming?

Infrarood verwarming wordt steeds populairder. Met name vanwege zijn efficiëntie, comfort en milieuvriendelijkheid. Infrarood panelen zijn namelijk aanzienlijk zuiniger dan conventionele verwarming, omdat ze efficiënt elektriciteit omzetten in warmte. Maar hoeveel stroom verbruikt een infrarood paneel eigenlijk? En hoe kun je besparen met deze vorm van verwarming?

Je kunt er vanuit gaan dat een infrarood paneel gemiddeld ongeveer 600 watt en dus 0.6 kWh per uur verbruikt. Afhankelijk natuurlijk van het wattage van jouw infrarood paneel. Daarnaast heeft ook de ruimte waarin je het paneel ophangt invloed. Is deze ruimte groot of juist klein? Goed geïsoleerd of juist niet?  Het zijn allemaal factoren die meespelen.

Bekijk onze Beste infrarood kachel (verwarming) top 6🔥

beste infrarood kachel

Verbruik berekenen

Wil je een infrarood verwarming kopen, maar eerst het infrarood verwarming verbruik in kaart brengen? Dan kun je een nauwkeurige berekening maken met deze som: vermenigvuldig het wattage van het infrarood paneel met het aantal gebruiksuren en deel dit door 1000. Deze berekening geeft het verbruik in kilowattuur.

Een 500 watt infrarood paneel verbruikt bijvoorbeeld 0.5 kWh elektriciteit per uur. Vervolgens kun je dit vermenigvuldigen met je huidige elektriciteitstarief om te kijken of verwarmen met infrarood voor een besparing zorgt ten op zichten van een traditioneel verwarmingssysteem.

Stap 1. Verbruik van infrarood verwarming per dag berekenen

Om het infrarood verwarming verbruik per uur te berekenen, vermenigvuldig je het vermogen van het paneel (het aantal watt) met het aantal gebruiksuren. Stel je hebt een infrarood paneel van 500 watt en zet deze 6 uur per dag aan. Dan is het verbruik per dag: 500 watt x 6 uur = 3000 wattuur =  3.0 kWh.

Stap 2. Kosten van infrarood verwarming per dag berekenen

Nu je weet hoe je het verbruik van infrarood verwarming per dag kunt berekenen, is het uitrekenen van de dagelijkse kosten appeltje eitje! Om de dagelijkse kosten te berekenen, hoef je namelijk alleen nog het verbruik per uur (hierboven uitgerekend = 3.0 kWh) te vermenigvuldig met de kosten per kilowattuur elektriciteit. Gemiddeld genomen betaal je 0,25 cent per kwh. In dit geval dus 3.0 kwh x 0,25 cent per kwh = €0,75 energie kosten per dag.

verbruik infrarood verwarming

Kan ik besparen met een infrarood paneel?

Zeker weten! Infraroodpanelen zijn energiezuinig en kunnen lagere energiekosten en stookkosten leveren in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen zoals elektrische convectoren. Bovendien hebben ze minder energie nodig om de gewenste temperatuur te bereiken en te onderhouden. Vooral in goed geïsoleerde ruimtes.

Om je een beeld te geven; een infrarood paneel van 300 watt kan dezelfde ruimte verwarmen als een elektrische kachel van 750 watt. Dit betekent dat infraroodverwarming ongeveer 60% zuiniger is dan een traditionele convectorkachel.

verbruik infrarood verwarming

Benodigde vermogen infrarood panelen

 Infrarood panelen zijn verkrijgbaar in verschillende vermogens. Het benodigde vermogen, bijbehorende verbruik en het aantal panelen dat nodig is, hangt af van verschillende factoren. Waaronder de isolatie van de ruimte, de gewenste temperatuur, de hoogte van het plafond en zelfs de mate van blootstelling aan koude oppervlakken zoals ramen en deuren.

Over het algemeen wordt een richtlijn gehanteerd van ongeveer 50 tot 100 watt per vierkante meter voor ruimtes met een normale plafondhoogte (ongeveer 2,5 tot 2,7 meter):

  • Goed geïsoleerde woonruimtes: 50 tot 60 watt per vierkante meter.
  • Matig geïsoleerde woonruimtes: 60 tot 80 watt per vierkante meter.
  • Slecht geïsoleerde woonruimtes: 80 tot 100 watt per vierkante meter of meer.

verbruik infrarood verwarming

Besparen met infrarood verwarmen ruimte

Besparen met infraroodverwarming kan een slimme keuze zijn. Vooral als je op zoek bent naar een efficiënte en kosteneffectieve manier om je huis te verwarmen. Hier zijn enkele manieren waarop je kunt besparen met infraroodverwarming:

Lagere energiekosten

Het gebruik van infrarood panelen is over het algemeen energiezuiniger dan traditionele verwarmingssystemen. Denk hierbij aan elektrische convectoren of centrale verwarming op gas. Een infrarood paneel zet namelijk elektriciteit direct om in warmte. Hierdoor gaat er minder energie verloren en verbruikt een infrarood verwarming ook minder. Zeker bij goede isolatie.

Zoneverwarming

Je kunt infrarood panelen eigenlijk een beetje vergelijken met warmte van de zoneverwarming. Alleen de ruimte die je gebruikt hoeft namelijk te worden opgewarmd. Niet het hele huis. En je kunt je misschien wel voorstellen dat je op deze manier enorm veel energie bespaart door niet onnodig warmte te verspillen aan ruimtes waar je helemaal niet bent.

Snellere opwarmtijd

Ook heeft infrarood verwarming over het algemeen een veel snellere opwarmtijd dan een traditioneel verwarmingssysteem. Dit houdt in dat je de infrarood panelen kunt aanzetten wanneer je de ruimte wilt gebruiken. Om zo snel een aangename warmte te bereiken. Je verspilt op die manier minder energie aan het constant opwarmen van de ruimte.

Gebruik van thermostaten

Veel infrarood panelen maken gebruik van een thermostaat. Dit kan helpen om de temperatuur nauwkeurig te regelen en zo energie te besparen door de verwarming alleen aan te zetten als dat nodig is. Programmeerbare thermostaten kunnen worden ingesteld om de verwarming automatisch uit te schakelen wanneer je niet thuis bent of 's nachts wanneer je slaapt.

Minder onderhoudskosten

Infrarood verwarming heeft over het algemeen minder bewegende delen dan traditionele verwarmingssystemen. Wat betekent dat ze minder onderhoud nodig hebben en minder snel kapot gaan. Hierdoor bespaar je op de lange termijn (ook) geld op onderhouds- en reparatiekosten.

verbruik infrarood verwarming

Conclusie hoeveel stroom verbruikt een infrarood verwarming?

Op de vraag 'Hoeveel stroom verbruikt infrarood verwarming?' kunnen we niet eenduidig antwoord opgeven, omdat dit per situatie verschilt. Maar over het algemeen is het heel energiezuinig.  vermenigvuldig je het vermogen van het paneel (het aantal watt) met het aantal gebruiksuren.

Om de kosten van een infrarood paneel te berekenen, kun je het vermogen van het paneel (in watt) vermenigvuldigen met het aantal gebruiksuren per dag. Vervolgens deel je dit door 1000 om tot het aantal kwh te komen en dit vermenigvuldig je met de energiekosten per kwh van jouw energie leverancier.

Door gebruik te maken van infrarood verwarming kun je besparen op je energierekening en bovendien bijdragen aan een duurzamere toekomst.

verbruik infrarood verwarming

Relevante studies

Misschien interessant

Naast deze blog, hebben we ook blogs online staan met daarin onze  favoriete infrarood producten. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van andere blogs!

Onze Interline Infraroodsauna's

Interline Ruby 1-persoons 2.0

Interline Ruby 1 persoons

Klein, compact en duurzaam. De Interline Ruby 1 persoons sauna is geschikt voor iedereen die heerlijk thuis wilt genieten
Interline Ruby 2-persoons

Interline Ruby 2 persoons

Samen genieten! Toch liever samen genieten, ga dan voor de 2 persoons infrarood sauna
Interline Ruby 2-persoons hoekmodel

Interline hoekmodel

Nog een mooie hoek over in het huis? dan is het interline hoekmodel de perfecte keuze