Wanneer niet in de infrarood sauna?
27 januari 2024 

Wanneer niet in de infrarood sauna?

Heb je last van spierpijn, pijnlijke gewrichten of ben je gewoon toe aan wat ontspannen? Dan kan een infrarood sauna vaak verlichting geven. Toch is een infrarood sauna niet voor iedereen geschikt. Hieronder leggen we kort de voor,- en nadelen van infrarood sauna's uit. En voor wie een saunabezoek daarom geschikt is en juist niet. 

Samenvatting: wanneer niet in de infrarood sauna?

We begrijpen dat je geen zin hebt om de hele blog door te lezen, maar wel graag antwoord op de vraag 'Wanner niet in de infrarood sauna?' wilt. Vandaar deze samenvatting met indicaties en contra-indicaties.

Wij raden het gebruik van infraroodstralen af bij: Koorts, Hartproblemen, Hoge bloeddruk, Zwangerschap eerste trimester, Alcohol- of drugsgebruik, Bepaalde huidaandoeningen (eczeem, psoriasis of brandwonden), Onderdrukte bijnieren en Multiple sclerose.

Maar infrarood stralen heeft ook gezondheidsvoordelen. We raden het gebruik van een infrarood sauna aan bij: Spierpijn, Gewrichtspijn, Stress, Behoefte aan ontspanning, Reumatische klachten, Artritis, Fibromylagie en huidverbetering doeleinden.

Overtuigd van de voordelen? Bekijk hier onze infrarood sauna's!  

wanneer niet in infrarood sauna

Voordelen infrarood sauna

Infrarood sauna's voelen niet alleen prettig aan wanneer je erin zit, maar ze hebben ook aanzienlijke gezondheidsvoordelen. Allereerst wordt het natuurlijk warm in de sauna, waardoor pijn aan spieren en gewrichten vermindert. Vooral bij klachten zoals artritis, fibromyalgie, spierpijn, reumatische klachten en sportblessures biedt infraroodstraling vaak verlichting.

Deze aangename warmte kan echter ook leiden tot transpiratie, waarbij gifstoffen uit het lichaam worden verwijderd. Bovendien daalt tijdelijk de bloeddruk, waardoor je je meer ontspannen voelt. En dit is niet het enige effect dat infrarood sauna's op je bloedvaten hebben. Ze zullen door de warmte ook tijdelijk verwijden, wat de bloedcirculatie kan verbeteren.

Dit heeft niet alleen een positief effect op je bloedsomloop, maar indirect ook op je huid. Regelmatig gebruik van een infrarood sauna lijkt bij te dragen aan huidverbetering als gevolg van een verbeterde bloedsomloop.

Daarnaast hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat een infrarood sauna mogelijk kan bijdragen aan sneller gewichtsverlies. Dit geldt overigens ook voor een traditionele sauna. Dit kan voornamelijk worden verklaard door de warmtestralen waaraan je wordt blootgesteld. Dit zorgt voor een versnelde stofwisseling en hogere calorieverbranding als gevolg van een verhoogde hartslag en zweten.

wanneer niet in de infrarood sauna

Nadelen infrarood sauna

Naast voordelige effecten, kan een infrarood sauna ook nadelige effecten hebben. Zo kan te lang in de sauna ervoor zorgen dat je uitdroogt. Het is daarom belangrijk om voldoende water te drinken voor, tijdens en na het gebruik van de sauna. Om uitdroging te voorkomen.

Naast uitdroging, kan te lang in de sauna zitten ook zorgen voor oververhitting. Je kunt klachten krijgen als duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn of zelfs flauwvallen. Ook is van sommige medicijnen bekend dat ze de reactie van het lichaam op hitte beïnvloeden.

Verder zijn infrarood sauna's niet geschikt voor mensen met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen, hoge bloeddruk, zwangerschap en bepaalde huidaandoeningen. Dit maakt infrarood sauna's niet voor iedereen geschikt. Maar daarover hieronder meer!

Het is belangrijk om deze mogelijke nadelen en voorzorgsmaatregelen in gedachten te houden bij het gebruik van een infrarood sauna en altijd voorzichtigheid en gezond verstand te gebruiken. Als je twijfelt over de veiligheid of geschiktheid van het gebruik van een infrarood sauna, raadpleeg dan altijd een arts. Misschien interessant: Wat zijn de nadelen van infrarood verwarming?

wanneer niet in infrarood sauna

Voor wie is infrarood sauna geschikt?

Zodra je in een infraroodcabine gaat zitten, wordt het heerlijke warm. Meestal loopt de temperatuur op tot een maximum temperatuur van 65 graden en dit heeft meerdere voordelen. Onder andere op reumatische klachten.

Dagelijks gebruik van een infraroodsauna kan stijfheid als gevolg van de ontsteking verminderen. Dit komt omdat de korte golf warmte diep de huid doordringt. Maar de infraroodstralen zijn ook heel geschikt als je last hebt van pijn en stijfheid van spieren of gewrichten.

Of als je veel stress ervaart, je jouw afweersysteem een oppepper wilt gegeven, meer calorieën wilt verbranden of gewoonweg wat meer wilt ontspannen. Drink wel na iedere sessie voldoende water.

wanneer niet in infrarood sauna

Wanneer mag je niet in de infrarood sauna?

Het is belangrijk om te begrijpen dat er ook situaties zijn waarin het niet veilig of raadzaam is om een infrarood sauna te gebruiken. Ze kunnen een potentieel gevaar uitlokken, waardoor het verstandiger is om een infraroodcabine (tijdelijk) te vermijden. Uiteindelijk is je eigen gezondheid het belangrijkste! We raden het gebruik van infraroodsauna's af bij onderstaande situaties:

Koorts

Wanneer je koorts hebt, is je lichaam bezig met het bestrijden van een infectie of ziekte. De hitte van de infrarood sauna kan de lichaamstemperatuur verder verhogen, waardoor het moeilijker wordt voor je lichaam om de koorts onder controle te houden. Daarnaast zorgt koorts vaak voor meer transpireren en zo voor vochtverlies. Door de warmte van de infraroodsauna kan dit vochtverlies nog meer toenemen. Daarom raden wij het gebruik van infraroodsauna's af als je koorts hebt.

Bloedingen

Patiënten met hemofilie of andere bloedingsstoornissen moeten voorzichtig zijn met het gebruik van infraroodsauna's of een andere soort verwarming die de bloedvaten verwijden. Het verwijden van de bloedvaten kan namelijk leiden tot een verhoogde bloedstroom en zo mogelijk bloedingen veroorzaken bij mensen met hemofilie of andere bloedingsstoornissen. Daarom wordt het gebruik van infrarood sauna's over het algemeen niet aanbevolen voor deze groepen mensen.

wanneer niet in infrarood sauna

Bepaalde ziektes

Ook als je last hebt van ernstige hartproblemen of een hoge bloeddruk moet je voorzichtig zijn met het gebruik van een infraroodsauna. De hitte in de infraroodcabine kan de hartslag namelijk verhogen en de bloeddruk beïnvloeden. Wat een potentieel gevaar kan zijn voor mensen met een zwak hart. Hetzelfde geldt voor mensen met onderdrukte bijnieren, systemische lupus erythematosus (SLE) of multiple sclerose (MS). Het verhogen van de lichaamstemperatuur kan de symptomen verergeren of complicaties veroorzaken bij mensen die al aan deze aandoeningen lijden. Raadpleeg eerst je arts.

Zwangerschap

Zwangere vrouwen moeten voorzichtig zijn met het gebruik van een infraroodsauna. Vooral in de eerste drie maanden van de zwangerschap, vanwege het risico op oververhitting. Dit kan schadelijk zijn voor de foetus en het risico op complicaties vergroten. De warmte van de sauna kan de bloedvaten verwijden en de bloeddruk verlagen. Wat de bloedtoevoer naar de foetus kan beïnvloeden en complicaties kan veroorzaken.

zwangerschap in infrarood sauna

Alcohol- of drugsmisbruik

Het wordt ook afgeraden om alcohol of drugs te gebruiken, voordat je een infrarood sauna gebruikt. Zowel alcohol als drugs kunnen uitdroging veroorzaken. Het combineren van alcohol en drugs plus de hitte van een infraroodsauna kan het risico op uitdroging verhogen. Daarnaast verminderen alcohol en drugs natuurlijk het bewustzijn en je reactietijd. Dit kan gevaarlijk zijn in een infraroodcabine, omdat het moeilijker wordt om te reageren op veranderingen in je lichaamstemperatuur.

Recente chirurgie

Het wordt over het algemeen afgeraden om een infraroodsauna te gebruiken na recente chirurgie. Na een chirurgische ingreep is het normaal dat het lichaam even tijd nodig heeft om te genezen. De hoge temperatuur in de infraroodcabine kan het risico op bloedingen vergroten. Vooral als de wond nog niet volledig is gesloten of als er nog hechtingen aanwezig zijn. Ook is het warme en vochtige klimaat in de infraroodcabine een fijne plek voor bacteriën om te groeien, waardoor het risico op infectie toeneemt.

wanneer niet in infrarood sauna

Implantaten

Metalen pinnen, bouten, kunstgewrichten of andere chirurgische implantaten kunnen gevoelig zijn voor blootstelling aan warmte. Metalen implantaten zoals gewrichtsprotheses, pinnen of schroeven kunnen gevoelig zijn voor hoge temperaturen. De hitte kan de metalen opwarmen en ongemak veroorzaken. Dit geldt ook voor siliconenimplantaten, zoals borstimplantaten.

Hoewel infrarood sauna's over het algemeen als veilig worden beschouwd voor mensen met siliconenimplantaten, wordt toch aangeraden om voorzichtig te zijn en te luisteren naar eventuele ongemakken of veranderingen. Sommige elektronische implantaten, zoals pacemakers of neurostimulators, kunnen mogelijk worden beïnvloed door de elektromagnetische straling die wordt gegenereerd door infrarood sauna's

Huidaandoeningen

Naast het feit dat verwarmen doormiddel van infrarood stralers een positief effect op je huid kan hebben, wordt het gebruik van infraroodsauna's bij bepaalde huidaandoeningen juist afgeraden omdat het de symptomen mogelijk kan verergeren. Zo kan de warmte in de infraroodcabine de huid irriteren en bestaande huidaandoeningen als eczeem, psoriasis en dermatitis verergeren. Dit kan zorgen voor meer jeuk, roodheid en ontsteking van de huid. Ook kan (overmatig) zweten ervoor zorgen dat je huid uitdroogt.

infrarood sauna

Misschien interessant

Naast deze deze blog 'Wanneer niet in de infrarood sauna?' hebben we ook blogs online staan met daarin onze favoriete infrarood producten. Van infrarood spiegels en kachels tot infrarood lampen en terrasverwarming. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van andere blogs!

Onze Interline Infraroodsauna's

Interline Ruby 1-persoons 2.0

Interline Ruby 1 persoons

Klein, compact en duurzaam. De Interline Ruby 1 persoons sauna is geschikt voor iedereen die heerlijk thuis wilt genieten
Interline Ruby 2-persoons

Interline Ruby 2 persoons

Samen genieten! Toch liever samen genieten, ga dan voor de 2 persoons infrarood sauna
Interline Ruby 2-persoons hoekmodel

Interline hoekmodel

Nog een mooie hoek over in het huis? dan is het interline hoekmodel de perfecte keuze