Wat zijn de nadelen van infrarood verwarming?
20 januari 2024 

Wat zijn de nadelen van infrarood verwarming?

Infrarood verwarming wordt steeds populairder vanwege de vele voordelen die het met zich mee brengt. Toch heeft deze manier van infrarood verwarming ook nadelen. In deze blog gaan we daarom dieper in op de eigenschappen van infrarood verwarming en geven we antwoord op de vraag 'Wat zijn de nadelen van infraroodverwarming?'.

Samenvatting voordelen en nadelen infraroodverwarming

Geen zin (of tijd) om de hele blog door te lezen? Hieronder heb ik alle voordelen en nadelen van infrarood verwarming op een rijtje gezet! Ben je overtuigd van het gebruik van infrarood verwarming? Wij hebben afgelopen jaar meerdere infrarood panelen uitgeprobeerd van verschillende webshops. Onze favoriete producten hebben we in een blog gezet. Je vindt ze hier: Beste infrarood producten.

Voordelen infraroodverwarming

✔️ Efficiënte verwarming: Infrarood panelen verwarmen objecten en mensen direct, wat voor een snellere en efficiëntere opwarming van de ruimte zorgt.
✔️ Comfortabele warmte: De directe warmte van infrarood verwarming voelt comfortabel aan. Vergelijkbaar met de warmte van de zon, omdat het de objecten in de ruimte verwarmt in plaats van alleen de lucht.
✔️ Gezondere lucht: Omdat infrarood panelen geen lucht verplaatsen en de het temperatuurverschil tussen de vloer en het plafond kleiner is, wordt huisstof en ander fijnstof niet door de lucht verplaatst en de luchtkwaliteit dus ook niet aangetast.
✔️ Snelle installatie: Infrarood panelen hebben een eenvoudige installatie en vereisen geen complexe leidingen of buizen zoals sommige andere verwarmingssystemen.
✔️ Weinig onderhoud: Over het algemeen heeft IR verwarming weinig tot geen onderhoud nodig, wat resulteert in lagere onderhoudskosten op lange termijn.

Nadelen infraroodverwarming

✖️ Elektriciteitskosten: een nadeel aan infrarood panelen kan zijn dat ze op elektriciteit werken. Wat kan leiden tot hogere energiekosten, vooral in regio's met hoge elektriciteitstarieven.
✖️Beperkt bereik: wat ook als infrarood verwarming nadeel wordt gezien is dat infraroodpanelen minder geschikt kunnen zijn voor grotere ruimtes, omdat ze dan mogelijk niet voldoende vermogen hebben om de hele ruimte effectief te verwarmen.
✖️ Aanschaf kosten: Hoewel de operationele kosten over het algemeen laag zijn, kunnen de initiële kosten voor de aanschaf en installatie van infraroodpanelen hoger zijn wanneer er al een traditionele verwarming in de ruimte aanwezig is.
✖️Afhankelijkheid van elektriciteit: Omdat infraroodpanelen elektriciteit vereisen, zijn ze afhankelijk van een constante stroomtoevoer, wat een nadeel kan zijn in het geval van stroomuitval of onstabiele elektriciteitsvoorziening. Maar dit geldt natuurlijk ook voor veel andere verwarmingssystemen.
✖️ Esthetische beperkingen: Hoewel infraroodpanelen in stijlvolle modellen verkrijgbar zijn, kan een nadeel zijn dat ze niet in ieder interieur matchen. Wel kun je tegenwoordig ook kiezen voor een klein paneel. Wat veel minder opvalt dan een groot paneel. En voor allerlei kleuren en modellen.

nadelen infrarood verwarming

Infrarood verwarming

Infraroodverwarming maakt gebruik van infrarood panelen die infrarood stralen uitzenden om warmte te produceren. Dit is meteen ook het grootste verschil ten op zichten van centrale verwarmingssystemen die lucht verwarmen (conventionele verwarming). In plaats daarvan richt infrarood verwarming, of eigenlijk de infrarood panelen, zich rechtstreeks op het verwarmen van mensen in een ruimte. Eigenlijk dus vergelijkbaar met hoe de zon warmte afgeeft.

Over het algemeen wordt infraroodverwarming beschouwd als één van de beste opties voor efficiënte en comfortabele verwarming. Vooral in situaties waar traditionele verwarmingssystemen zoals conventionele verwarming niet praktisch zijn. Of waar een snelle en gerichte warmtebron nodig is. Bovendien kan je centrale verwarming vaak zachter of zelfs helemaal uitgezet worden, waardoor het infrarood verwarming verbruik lager ligt dan het traditionele verwarming verbruik.

Verschillende soorten infrarood verwarming

Wat infrarood panelen ook zo populair maken, is het feit dat ze een vrij modern ontwerp hebben. Dit maakt ze geschikt voor verschillende interieurs. Ook zijn er verschillende soorten infraroodpanelen beschikbaar, waaronder metalen, glazen en aluminium panelen. Evenals infraroodvloerverwarming. En zowel infrarood verwarming dat aan het plafond bevestigd wordt als aan de muur. Deze panelen worden vaak aangestuurd met een draadloze thermostaat.

nadelen infrarood verwarming

Nadelen van infraroodverwarming

Hoewel infrarood verwarmingspanelen en deze manier van verwarmen in het algemeen veel voordelen te bieden heeft ten opzichte van het gebruik van traditionele verwarming, zijn er ook een aantal infrarood verwarming nadelen. Het is belangrijk om deze potentiële nadelen af te wegen tegen de voordelen, zodat je goed voor jezelf kunt bepalen of infrarood verwarming een toegevoegde waarde kan bieden. Of niet. Hieronder hebben we de belangrijkste 'infrarood verwarming nadelen' op een rijtje gezet:

Infrarood verwarming heeft hoge aanschaf kosten

De aanschaf- en installatiekosten van een infrarood verwarming zijn vaak hoog. Dit houdt veel mensen tegen om voor infrarood verwarming te gaan. Maar onderaan de streep zal een infrarood verwarming vrijwel altijd goedkoper zijn, omdat het veel zuiniger werkt dan wanneer je de centrale verwarming gebruikt (cv verwarming). Een beetje vergelijkbaar met investeren in een warmtepomp of hr ketel.

De installatie kosten zijn overigens niet hoger dan wanneer je de conventionele verwarming nog helemaal moet aanleggen. Bijvoorbeeld in een nieuw huis. Om de verwarming te laten functioneren moet je namelijk gas of waterleidingen aanleggen.

Infrarood panelen hebben beperkt bereik

Een ander nadeel aan infrarood verwarming kan zijn dat het bereik te beperkt is. Infrarood verwarming verwarming namelijk niet de lucht, maar objecten en mensen. Dit houdt in dat het effectief werkt binnen een bepaald gebied rondom de infrarood panelen.

In kleinere ruimtes geeft dit over het algemeen geen beperkingen, maar wanneer je infrarood verwarming in een grotere ruimte gebruikt, voelt het soms niet warm genoeg. Er blijven dan koude zones over in de kamer. Zeker wanneer je ver van de infrarood verwarming afzit. Dit kan echter worden opgelost door meerdere infrarood panelen in de juiste positie te plaatsen. En natuurlijk door isolatie zodat er minder warmte verloren gaat. Dit heeft bovendien een positief effect op de snelle opwarming.

Infrarood paneel is minder geschikt voor grote ruimtes

Zoals ik hierboven ook al aangaf, is infrarood verwarming een manier van elektrisch verwarmen doormiddel van infrarood stralen die objecten en mensen opwarmen in plaats van de lucht. Met name mensen en objecten die rondom het infrarood paneel staan, absorberen de warmte.

Voor zeer grote ruimtes kunnen infrarood verwarmingspanelen daarom minder geschikt zijn, omdat ze mogelijk niet voldoende vermogen hebben om de hele ruimte effectief te verwarmen. Wat wordt gezien als één van de nadelen van infraroodverwarming. Echter kan dit worden opgelost door ervoor te zorgen dat de infrarood panelen goed gedimensioneerd worden.

Infrarood verwarming afhankelijkheid van elektriciteit

Infrarood verwarming is een vorm van elektrische verwarming, wat inhoudt dat je altijd afhankelijk bent van elektriciteit als energiebron. Dit is in de meeste situaties waarschijnlijk geen probleem, maar in sommige situaties is er geen stopcontact aanwezig. Ook moet je rekening houden me draden die moet worden weggewerkt.

Verder kan het zorgen voor hoge elektriciteitskosten, omdat de elektriciteit duur is. In Nederland valt dit mee. Zeker wanneer je gebruik maakt van zonnepanelen is infrarood verwarming juist kosten besparend en haal je optimaal rendement.

Esthetische beperkingen t.o.v. traditionele verwarming

Hoewel veel infraroodpanelen een modern ontwerp hebben dat goed past bij verschillende interieurstijlen, kunnen sommige mensen de uitstraling van de panelen als minder aantrekkelijk ervaren in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen. Je kunt je misschien wel voorstellen dat een modern en strak infrarood paneel, niet echt past in een karakteristiek en wat ouder pand. De infrarood panelen aan het plafond bevestigen kan een mogelijk oplossing zijn.

wat zijn de nadelen van infrarood verwarming

Wanneer infrarood verwarming gebruiken?

Infrarood panelen kunnen in allerlei situaties gebruikt worden. En niet alleen om een ruimte te verwarmen, maar ook jezelf! Denk bijvoorbeeld aan gespannen spieren of gewoon ter ontspanning.

  • Verwarming van woningen: Infraroodpanelen worden vaak gebruikt als hoofdverwarming systeem of als aanvulling op bestaande verwarmingssystemen in woningen.
  • Verwarming van commerciële ruimtes: Ze worden ook gebruikt voor het verwarmen van kantoren, winkels, restaurants en andere commerciële gebouwen.
  • Industriële toepassingen: infrarood verwarming wordt ook gebruikt in industriële omgevingen om werkruimtes te verwarmen, productielijnen en apparatuur.
  • Wellness en comfort: bepaalde panelen zijn specifiek bedoeld om tegen de huid te houden, omdat de directe verwarming ervoor zorgt dat je spieren ontspannen, maar ook omdat de warmte zelf gewoon aangenaam aanvoelt. Je ziet deze type verwarming daarom ook terugkomen in sauna's.
  • Buitentoepassingen: Infraroodverwarmingspanelen worden soms ook gebruikt voor het verwarmen van buitenruimtes zoals terrassen, patio's en tuinen, zodat mensen buiten comfortabel kunnen zitten, zelfs tijdens koude periodes.

nadelen infrarood verwarming

Beste infrarood kachel

Ben je na het lezen van deze blog benieuwd wat nou de beste infrarood verwarming is? Wij hebben dit een tijdje gelezen uitgezocht door verschillende soorten infrarood panelen te testen. Uiteindelijk hebben we hier een 'Beste infrarood kachel (verwarming)' top 5 van gemaakt.

wat zijn de nadelen van infrarood verwarming

Beste infrarood panelen badkamer

Zoek je naar hoogwaardige infrarood warmtepanelen die speciaal geschikt zijn voor gebruik in de badkamer? Deze panelen moeten compact zijn en bestand zijn tegen vocht? We hebben verschillende populaire infraroodverwarmingen getest om de beste opties voor jouw badkamer te vinden. Bekijk onze selectie van ´Beste infrarood panelen badkamer' voor meer informatie.

wat zijn de nadelen van infrarood verwarming

Beste infrarood terras verwarmers

Infraroodverwarming kan ook buitenshuis zeer nuttig zijn, bijvoorbeeld als terrasverwarmer. Zo kun je tijdens koelere zomeravonden of zelfs in de winter comfortabel buiten blijven zitten dankzij de aangename warmte van infrarood. In onze blog over de 'Beste infrarood terrasverwarming' delen we onze favoriete opties.

infrarood terrasverwarming

Beste infrarood lamp

Een infraroodlamp voor thuis kan zeer nuttig zijn voor het verlichten van spier- en gewrichtspijn, evenals voor ontspanning. Infraroodverwarming dringt diep door in de huid en weefsels, waardoor spanning vermindert en bepaalde klachten worden verlicht. In deze 'Beste infrarood lamp' blog, laten we onze favoriete infrarood lampen zien.

infrarood verwarming

Beste infrarood spiegel

Een badkamerspiegel met ingebouwde infraroodverwarmingspanelen kan ontzettend praktisch zijn. Niet alleen biedt infraroodverwarming een energie-efficiënte oplossing, maar het bespaart ook ruimte en zorgt voor een stijlvolle uitstraling. Ontdek in onze blog over de Beste infrarood spiegel enkele voorbeelden van de modellen die we het afgelopen jaar hebben getest!

infrarood verwarming

Relevante studies

Onze infrarood blogs

We hebben meerdere blogs geschreven over infrarood producten. Dit zijn zowel informatieve blogs als blogs met daarin in onze favoriete infrarood producten. We hebben het afgelopen jaar namelijk meerdere infrarood producten, van verschillende merken en webshops, geprobeerd. En hier uiteindelijk onze favoriete producten uitgekozen.

Beste infrarood producten

Informatieve blogs

Onze Interline Infraroodsauna's

Interline Ruby 1-persoons 2.0

Interline Ruby 1 persoons

Klein, compact en duurzaam. De Interline Ruby 1 persoons sauna is geschikt voor iedereen die heerlijk thuis wilt genieten
Interline Ruby 2-persoons

Interline Ruby 2 persoons

Samen genieten! Toch liever samen genieten, ga dan voor de 2 persoons infrarood sauna
Interline Ruby 2-persoons hoekmodel

Interline hoekmodel

Nog een mooie hoek over in het huis? dan is het interline hoekmodel de perfecte keuze